Сальмонеллез

There is no translation available.

«Сальмонеллез. Сальмонеллез инфекциясының алдын алу» Сальмонеллез- адам ағзасына жануарлардан алынатын тамақ өнімдерімен түсетін Salmonella тектес бактериялар туындататын жіті инфекциялық ауру, белгілері жоқ тасымалдаудан бастап ауыр септикалық нысандарға дейінгі әртүрлі клиникалық көріністермен сипатталады. Сальмонеллез инфекциясы жыл бойы тіркеледі, аурудың ең жоғары деңгейі жазғы-күзгі кезеңде тіркеледі. Ауру ағымының сипаты науқастың жасына, инфекцияның қоздырғыш түріне және инфекцияға байланысты анықталады. Сальмонеллезді жұқтыру жолдары әртүрлі: жиі-тамақ, көбінесе жануарлар мен құстардың етін, сондай-ақ жұмыртқаны тұтыну. Микробтар өнімдерге аспаздық өңдеудің жеткіліксіздігімен (жартылай шикі бифштекс, шикі жұмыртқа мен шала пісірілген жұмыртқа, қуырған жұмыртқа), дұрыс сақталмауымен және жеке гигиенаның қарапайым ережелерін сақтамаған кезде енеді. Сондай-ақ, жануарлар, көбінесе үй жануарлары (ірі қара, шошқа, мысық, ит), құстар, адамдар, сальмонеллезбен ауыратын адамдар немесе инфекцияның сау тасымалдаушылары болуы мүмкін (адам басқаларға жұқтыру көзі болған кезде, бірақ өзі ауырмайды). Сальмонеллез инфекциясын ластанған су арқылы жұқтырып алуға болады - оны ішу немесе шомылу кезінде